Nieuwsbrieven

Elke maand, de zomer maanden uitgezonderd, verschijnt er een nieuwsbrief van Natuurgeneeskunde Woerden. Elke nieuwsbrief gaat over een bepaald onderwerp. Ook worden hierin de evenementen die op korte termijn plaatsvinden beschreven.

 

Beste vrienden, bekenden, (oud)cliënten en collegae,

Voor veel mensen brengt het hele gedoe rondom het Coronavirus behoorlijk wat stress met zich mee. Financiële, relatie- en studiestress, onzekerheid over de toekomst etc. Echte ontspanning zoeken in deze tijd is vaak moeilijk, je kunt immers vrijwel nergens naar toe! Sportscholen (binnensport) zijn dicht, horeca, bioscopen enzovoort.
Daarbij word je ook nog eens niet vrolijk van alle nieuwsuitzendingen. Er wordt vrij weinig positief nieuws gebracht..

Steeds vaker horen en zien we mensen om ons heen met stressklachten. Je kan zelfs in een burn-out belanden! Stressklachten zoals een vastzittend lijf maar ook vastzittende gedachten, zijn heel goed aan te pakken met natuurgeneeskunde. Contactberoepen zijn echter nog steeds verboden. Maar, met een verwijzing van de huisarts, mag je wel worden geholpen door een contactberoep!

Wanneer je last hebt van stress, burn-out of neerslachtigheid kan je overwegen om inderdaad je huisarts op te bellen. Hij/zij kan je wellicht een medicijn voorschrijven maar dat is niet altijd risicoloos. Toch is de huisarts bellen in deze tijd de eerste stap die je moet nemen wanneer je fysieke of mentale klachten hebt. Wat je vervolgens kan doen, is aangeven dat je graag door een natuurgeneeskundige geholpen wilt worden.

De meeste huisartsen zullen dit in eerste instantie niet begrijpen omdat de meeste geen idee hebben hoe natuurgeneeskunde werkt en waarvoor het ingezet kan worden. Maar als je aangeeft hoe belangrijk het voor je is om je te laten behandelen met de boodschap dat het ten goede komt van je gezondheid, zal hij/zij wel naar je luister en je een verwijsbrief geven. Je kan natuurlijk ook deze nieuwsbrief doorsturen naar de arts! Wil je zelf verder het gesprek niet aangaan met de desbetreffende arts? Voel je vrij om ons telefoonnummer door te geven zodat wij meer medisch inhoudelijke informatie kunnen geven. Laat ons dat dan wel even weten zodat we toestemming hebben om informatie te delen!

In deze nieuwsbrief kan je lezen welke therapeut jou kan behandelen wanneer je er even helemaal doorheen zit, je neerslachtig bent, een burn-out hebt of wanneer je stress ervaart.

Veder kan je lezen over een test op antistoffen tegen covid-19 die wij aanbieden in samenwerking met een gecertificeerd en erkend laboratorium.

En natuurlijk staan er weer leuke en interessante weetjes onderaan de nieuwsbrief.

Veel leesplezier!

Test op antilichamen voor het coronavirus
Wanneer je besmet bent geweest met het corona-virus heeft je lichaam antistoffen gemaakt tegen dit virus. Deze stoffen zijn via een bloedmonster terug te vinden met een laboratoriumtest. Deze test worden al tientallen jaren uitgevoerd en is inmiddels ook beschikbaar voor het corona-virus.
Wij werken samen met een laboratorium die oorspronkelijk is opgezet vanuit een ziekenhuisomgeving en dat wordt geleid door een zeer ervaren klinisch chemicus.
De test is CE/IVD gecertificeerd: dit is een Europees wettelijke verplichting zodat de test veilig en legaal is.
Aanvullende en zeer BELANGRIJKE INFORMATIE over deze test:

  • Deze test is geschikt als je wilt weten of je een corona-infectie hebt doorgemaakt en antistoffen hebt opgebouwd.  Zoals premier Rutte al zei: wanneer je de ziekte hebt gehad, heb je antistoffen opgebouwd en heb je een natuurlijke immuniteit verworven en is de kans op een herhaalde infectie zeer klein.
  • Deze test is niet zinvol als je een infectie op het moment doormaakt. De test is pas betrouwbaar wanneer je tenminste 2 á 3 weken volledig symptoomvrij bent.

Het laten testen op antistoffen kost €60, dat is inclusief het bijbehorende consult en het laboratoriumonderzoek.

Wil jij weten of je daadwerkelijk besmet bent geweest met het corona-virus en wil je de test laten uitvoeren? Neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer 06 1478 9999.

Metamorfosemassage bij verdriet, rouw en neerslachtigheid
We krijgen in ons leven allemaal te maken met verdriet en rouw, of een andere vorm van neerslachtigheid. Maar vaak hebben we geen van allen geleerd hoe je hier het beste mee om kan gaan, hoe dit proces werkt en wat ‘normaal’ is.
Angst, onveiligheid of diep verdriet laten zich na een tijdje niet meer wegstoppen of negeren en vertalen zich dan o.a. in psycho(somatische) klachten (= zowel mentale als fysieke klachten).
Bij verdriet, rouw of neerslachtigheid denk je waarschijnlijk aan het overlijden van een dierbare maar gevoelens van rouw omvatten veel meer dan dat. Het gaat meestal om situaties waar je niet om hebt gevraagd en waarbij de grond totaal onder je voeten vandaan wordt geslagen zoals inderdaad bij overlijden maar ook bijvoorbeeld bij een scheiding of een innige vriendschap die beëindigd wordt, ontslag of alle onzekerheid die alle corona-maatregelen met zich meebrengen. In dergelijke situaties ben je totaal je grip kwijt op je werkelijkheid en je staat voor een voldongen feit dat je leven een totaal andere wending krijgt.

De metamorfosemassage kan daarbij een waardevolle ondersteuning zijn. Bij deze massage wordt creatieve groei als uitgangspunt genomen. Neem bijvoorbeeld de groei van een rups tot een vlinder. Een proces waarbij door metamorfose en transformatie een geheel ander wezen wordt gevormd. De behandeling d.m.v. de metamorfosemassage stimuleert deze transformatie en begeleidt zo de cliënt in zijn of haar creatieve proces tot transformatie naar zijn of haar ware zelf. De massage wordt uitgevoerd op de voeten, handen en het hoofd.

Danielle Bijkerk is zeer ervaren in het toepassen van deze vorm van massage. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Daniëlle via www.natuurgeneeskunde-woerden.nl of bel naar 06 3124 1086.
Wil je een afspraak maken? Vraag dan om een verwijzing van de huisarts, eventueel in samenwerking met Daniëlle.

Massagetherapie en triggerpoints
Bij Massagetherapie Woerden kijkt Daniëlle Bijkerk naar het gehele lichaam. Het lichaam wordt weer in balans gezet en de spieren worden op de juiste wijze gemasseerd zodat de bloedcirculatie en het lymfestelsel worden gestimuleerd.
Daniëlle heeft diverse zelfhulp-filmpjes gemaakt waarin zij je uitlegt wat je kan doen aan bepaalde spierklachten. Je kunt deze filmpjes terugvinden op de  Facebookpagina van Massagetherapie Woerden, of op Daniëlles Youtube-kanaal.
Burn-out en voeding
Een burn-out kan het beste gezien worden als een uitputtingsreactie van je lichaam. Meestal is het een gevolg van stress op het werk, soms in combinatie met een stressvolle privé-situatie.
Er wordt meestal alleen uitgegaan van een verstoring op het mentale vlak. Wat dan vaak over het hoofd wordt gezien, is dat je hersenen en gedachten aangestuurd worden door bepaalde stofjes die je lichaam produceert. Deze stofjes heten neurotransmitters.
Zij zorgen voor bepaalde prikkel- en informatie-overdracht. Je kunt je voorstellen dat wanneer er een verstoring is in de productie van deze stofjes, dit ook grote gevolgen kan hebben op jouw reactie op de wereld om je heen.
Waar je voorheen sterk en stabiel was en ook vervelende of stressvolle situaties aan kon, lukt dat nu niet. Je loopt vast.
Uiteraard is het altijd zinvol (onder begeleiding) te praten over je problemen zodat je inzicht krijgt in jouw omgang met de wereld.
Maar als er fysiek iets niet klopt en jouw neurotransmitter-systeem niet naar behoren functioneert, zal het zeer moeilijk of wellicht onmogelijk zijn om je reactie op de wereld weer in balans te krijgen zodat je weer lekker in je vel zit en de wereld weer aan kan.

Daarom is het belangrijk alle factoren die verstoring van de mentale energiebalans veroorzaken aan te pakken. Hierbij is aanpassing van je voedingspatroon een belangrijk onderdeel van de oplossing, maar ook inzicht in je persoonlijk neurotransmittersysteem is essentieel.

Peter Wever onderzoekt onder andere de neurotransmitters die uitgeput zijn geraakt en adviseert op basis daarvan hoe je beter met stressfactoren kunt omgaan. Daarbij schrijft hij supplementen voor die de werking van de neurotransmitters ondersteunen.

Wil je hier meer over weten? Bezoek dan de website van Peter via www.natuurgeneeskunde-woerden.nl.
Je kan ook direct online een afspraak maken of hem telefonisch benaderen via 06 5144 0102 . Peter kan met gemak werken volgens de regels van het RIVM en is zodoende gewoon beschikbaar voor iedereen.

Chinese geneeskunde en depressie/burn-out
Hoewel je bij een depressie vooral denkt aan klachten op het mentale of sociale vlak, is de oorzaak veelal fysiek. Wanneer je lichaam lange tijd onder stress staat, kan dit zich gaan wreken door de manifestatie van een ziekte maar het kan ook zijn weerslag hebben op het mentale, sociaal-emotionele vlak.
Wordt iemand fysiek ziek, dan weet men altijd wel zijn of haar weg te vinden. Maar wanneer je levenslust weg is, of je gewoon plat gezegd ‘niet lekker in je vel zit’, wordt de zoektocht al een stuk moeilijker.
Maar juist bij het ‘niet lekker in je vel’ zitten, is er vaak fysiek iets niet in orde. Ergens functioneert het fysieke systeem niet naar behoren en dat kan gevolgen hebben voor hoe jij in het leven staat. Wordt deze fysieke blokkade opgeheven, dan krijgt de geest, dus jijzelf als mens, weer de ademruimte om met jezelf aan de slag te gaan.

Acupunctuur en/of Chinese kruiden werken uitermate ontspannend en daarmee lossen ze de stress in het lichaam op. Als de stress vermindert, kunnen je spijsverteringssysteem en immuunsysteem beter functioneren. Een betere opname en verwerking van de (juiste) voeding heeft een positieve invloed op je mentaal welbevinden (zie ook het artikel over voeding en burn-out hierboven).

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:
Paul Freedman van Acupunctuur Woerden, tel.nr. 06 1320 6963
https://www.natuurgeneeskunde-woerden.nl/acupunctuur/

Homeopathie en je blije zelf 
Elk mens heeft een bepaald karakter. De een is meer introvert, de ander juist extravert, weer een ander wil iedereen verbinden, de ander is een verzorgend type etc. Nu in deze tijd, kan jouw persoonlijk karakter onder druk komen te staan.
Ben jij iemand die graag onder de mensen is, heb je een beroep in de entertainment-sector en mis je je sociale contacten enorm? Dan kan je daar mentaal en wellicht uiteindelijk ook fysiek enorm last van krijgen.

Onze homeopaat Minke Roelants zoekt binnen de homeopathie altijd naar het middel wat het best past bij jouw persoonlijkheid en wat ook past bij de oorzaak van de verstoring waar je last van hebt. Bijvoorbeeld burn-out klachten, somberheid en energieverlies kunnen zijn ontstaan sinds een groot verdriet, onrecht, uitputting, verlies sociale contacten, ruzie, het niet gewaardeerd voelen, relatieproblemen, verlies van werk, lichamelijke beperkingen maar ook bijvoorbeeld na het doormaken van de ziekte van Pfeiffer en sindsdien minder energie hebben.

In deze rare tijd is voor veel mensen ineens alles anders en moet er een nieuwe balans gevonden worden. Maar, altijd, door alles heen, kan je je eigen persoonlijkheid terugvinden. Iemand blijft in zijn/haar eigen wezen vaak zo herkenbaar toch zichzelf.
De kunst van Minke is het goed voelen van wie jij eigenlijk bent. Wie ben jij? Wat heeft jou gemaakt tot wie jij nu bent en hoe kunnen we jou zo optimaal mogelijk in balans krijgen en houden? Alles staat met elkaar in verbinding.
Vervolgens gaat zij op zoek naar een homeopathisch middel wat het beste bij jou past. Vragen die dan opkomen zijn: wat heeft jou het meest geraakt of ontregeld en wat maakt jou blij en energiek?
Fijn is dat er in de homeopathie zoveel mooie aanknopingspunten zijn, middelen die passen bij introverte mensen, angstige mensen, lichtbrengers, piekertypes, enorme volhouders die uiteindelijk opgebrand raken, idealistische mensen, leiders en volgers, mensen vol zelfkritiek, mensen die geen ‘nee’ kunnen zeggen, schuldgevoelens hebben etc….

Homeopathie is een prachtige manier om te ondersteunen en helpt vaak om weer een weg naar balans terug te vinden. “Ik ben weer mijn blije zelf”, zei laatst een cliënt van Minke en dat is dan prachtig, vooral in deze tijd!

Wil je meer weten wat homeopathie voor jou kan betekenen? Kijk dan op de website www.natuurgeneeskunde-woerden.nl. Minke kan met inachtneming van de RIVM voorschriften prima werken en is dan ook gewoon beschikbaar. Neem gerust contact op met Minke via Homeopathie@hetnet.nl of telefonisch via 06 1882 6896.

Voetnote: vanuit de vereniging voor homeopathie waar Minke ook lid van is, wordt er een 50% kortingsbon aangeboden voor een eerste consult bij een aangesloten homeopaat.
Via deze link kan je de kortingsbon downloaden

Massage bij het verwerken van eenzaamheid, verlies en rouw
Wanneer je het gevoel hebt emotioneel vast te lopen en je niet meer ‘normaal’ kan functioneren, kan het heel prettig zijn om letterlijk terug te worden getrokken in je lijf. Je komt uit je hoofd terug in je lijf en kan weer normaal met je verdriet, stress of andere negatieve emoties overweg.
Evenals bij angst komt het meeste verdriet voort uit momenten van scheiding of afscheid nemen van een vertrouwde situatie. Eén van de meest ingrijpende situaties in het leven, is de dood van een geliefde. Wie een geliefde heeft verloren, verzet zich tegen de acceptatie van dat verlies. Accepteren van het verlies zou betekenen het opgeven van de geliefde en dat wordt beschouwd als verraad en ontrouw.
Actief rouwen is zoeken naar een uitweg, zoeken naar wegen om het verlies in het leven in te passen, zonder overigens de pijn daarvan te vermijden.

Via een specifieke reflexzonemassage kan Daniëlle Bijkerk je terugbrengen bij jezelf. Danielle is een allround massagetherapeut en past haar massages aan per cliënt. De massage waar de meeste vraag naar is of wat het meest nodig is, zal zij toepassen. Eventueel gecombineerd met andere techniek. Daniëlle laat zich leiden door hetgeen op dat moment voor jou nodig is om verder te komen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Daniëlle via www.natuurgeneeskunde-woerden.nl of bel naar 06 3124 1086.
Wil je een afspraak maken? Vraag dan om een verwijzing van de huisarts, eventueel in samenwerking met Daniëlle.

Wist je…
… dat inmiddels bekend is dat het Coronavirus niet zomaar op voorwerpen blijft plakken? Viruloog Streeck; “We weten nu zeker dat Covid-19 geen contactbesmetting is. Er is geen enkel levend virus aangetroffen op voorwerpen, ook niet bij de zwaarst geïnfecteerde gezinnen. Er is ook geen enkele bewezen besmetting bij de supermarkt, bij kappers of in restaurants geconstateerd. Een deurklink kan alleen besmettelijk zijn als iemand in zijn handen hoest, de klink vastneemt en meteen erna iemand anders de klink aanraakt.”
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200401_04910262/virus-niet-overdraagbaar-via-voorwerpen
… dat het besluit voor een lockdown is gebaseerd op een studie die niet goed is uitgevoerd? Dat het op een natuurlijke manier groepsimmuniteit verkrijgen nog niet zo’n slecht idee is? (zie interview met de Zweedse top epidemioloog Giesecke) Dat er echt maar een bepaalde groep mensen zeer vatbaar zijn met een naar ziekteverloop? En dat kans op besmetting onder bepaalde omstandigheden inderdaad groot is, terwijl dat in het dagelijks leven zoals wij dat kennen enorm meevalt? (lees artikel van Maurice de Hond).
…dat het aantal sterfgevallen aan het Coronavirus eigenlijk meevalt als je naar de percentages kijkt? Statistiek is een hele mooie rekenmethode om inzicht te krijgen in aantallen en bevindingen. Daar worden enorm veel conclusies uitgetrokken. Maar wat nog het belangrijkst is, is de manier waarop de cijfers worden gepresenteerd. Als je hoort dat er 40 000 sterfgevallen zijn in New York, schrik je enorm! Als je dit afzet tegen het totaal aantal inwoners van de VS, valt dit enorm mee. Uiteraard is elke dode betreurenswaardig. Maar de angst die het noemen van alleen de harde cijfers van het aantal sterfgevallen met zich meebrengt, is niet terecht. In de tabel hieronder vind je de percentages terug.
(klik hier voor de tabellen hiernaast. Deze zijn van Maurice de Hond)
Leuk detail in deze: Amerika heeft een laag sterftepercentage vergeleken met Europa. In de VS hebben ze echter enorm veel mensen getest op het coronavirus. In Europa zijn deze tests mondjesmaat uitgevoerd. Het aantal besmette mensen zal in Europa/Nederland waarschijnlijk ook hoger liggen dan wat je in de cijfers terugziet, waardoor het sterftepercentage ook hier naar alle waarschijnlijkheid eigenlijk veel lager zal zijn.