Voor Wie

Pijn

Pijn is zeer persoonlijk; iedereen ervaart een pijnprikkel anders.

Pijn is ook een heel breed onderwerp en er bestaan vele soorten pijn zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, pijnlijke spieren, zenuwpijn, aangezichtspijn, pijn bij fibromyalgie, jeuk die zo erg is dat het pijn doet, mentale pijn, spierpijn, pijnlijke gewrichten, pijn door artrose, menstruatiepijn, neuropathische pijn, onverklaarbare pijn, mentale pijn zoals verdriet, bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap wat pijn geeft etc.

Buik- en darmklachten

Hoeveel mensen lopen niet rond met een opgeblazen buik, buikkrampen of met obstipatie of juist vaak dunne ontlasting? En hoeveel mensen hebben van de arts niet de diagnose prikkelbaredarmsyndroom gekregen?
Een reguliere (huis)arts kan dan vaak niets anders dan vezelzakjes voorschrijven of een laxeermiddel. Maar is dat dan de oplossing? Meestal niet, in ieder geval niet voor langere tijd.

Natuurgeneeskunde biedt ieder mens (of soms dier) een gepersonifieerde behandeling aan die op hem of haar is afgestemd. Geen mens is hetzelfde, geen behandeling is hetzelfde maar ook geen enkele therapeut werkt hetzelfde als een andere therapeut. Ook niet als deze hetzelfde beroep heeft. 

In je buik zitten veel organen waar ruimtes en vliezen tussen zitten. Overal in dit systeem kan een klacht zich voordoen. 
Maar ook emoties hebben invloed op de buik. Vooral kinderen hebben daar last van. Zij klagen vaak over buikpijn terwijl ze eigenlijk emotioneel niet lekker in hun vel zitten.

Burn-out, depressie en neerslachtigheid

Steeds vaker horen en zien we mensen om ons heen met stressklachten of kampen mensen met een burn-out. Stressklachten zoals een vastzittend lijf maar ook vastzittende gedachten, zijn heel goed aan te pakken met natuurgeneeskunde.

Wanneer je last hebt van stress, burn-out of neerslachtigheid kan je overwegen om je huisarts op te bellen. Hij/zij kan je wellicht een medicijn voorschrijven maar dat is niet altijd risicoloos. Toch is de huisarts bellen de eerste stap die je moet nemen wanneer je fysieke of mentale klachten hebt. Vervolgens kan je je (ook) laten helpen door een natuurgeneeskundig therapeut.

SOLK

SOLK; Somatisch Onverklaarbare (of Onvoldoende verklaarbare) Lichamelijke Klachten. Velen van ons hebben deze diagnose gehad. Jij of iemand in jouw familie waarschijnlijk ook. Alleen weet je niet dat je ‘het’ hebt. Wat is ‘het’ dan? Nou, eigenlijk gewoon iets waar de reguliere geneeskunde geen naam voor heeft. De klachten zijn vaak langdurig en je moet dan denken aan vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen, geheugenverlies, slaapproblemen, pijnklachten etc. Je gaat ermee naar de huisarts. Die doet onderzoek en kan vervolgens geen lichamelijke oorzaak vinden. Maar het feit blijft: je voelt je niet goed! Uiteraard probeert de arts je zo goed mogelijk te helpen maar een echte oplossing komt er niet.

In de natuurgeneeskunde zijn we vaak blij met dit soort cliënten. Deze cliënten lopen vaak al maanden, soms jaren rond met vage klachten en hoe fijn is het dan wanneer een cliënt terugkoppelt dat de klacht minder wordt en uiteindelijk helemaal verdwijnt. Uiteraard hebben wij geen toverstokje waarmee we een lang bestaande klacht in één keer wegtoveren. Maar wanneer je de therapeut de tijd geeft, zijn er veel, maar dan ook, heel veel klachten echt goed te verminderen en echt te verhelpen.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem, het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huiddarmenluchtwegenbloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. 

De verschillende verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem stoppen aanvallen op het lichaam en ruimen de aanvallers op. De informatie van een aanval wordt vervolgens opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval, hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan. Het immuunsysteem van een kind bevat nog maar weinig informatie. Een kind is daardoor vatbaarder voor specifieke virussen, zoals waterpokken. 

Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie door een virus of bacterie. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan tegen het virus of de bacterie. Hierbij kan de lichaamstemperatuur stijgen. Zo kan het lichaam meer afweerstoffen aanmaken en het virus of de bacterie beter onschadelijk maken. Koorts is dus een nuttige reactie van het lichaam om snel weer beter te worden. Dit is de reden waarom veel natuurgeneeskundigen het onderdrukken van koorts met medicatie niet altijd stimuleren.

Andere klachten die kunnen ontstaan bij een infectie zijn bijvoorbeeld hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Micro-organismen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden en in je lichaam terecht komen.  Zo kunnen ze zich onder andere verspreiden via besmet water of voedsel, onhygiënisch toiletgedrag, seksueel contact, insectenbeten, handen schudden of het inademen van kleine vochtdeeltjes wanneer een besmet persoon niest of hoest. 

Je lichaam bevat zelf ook allerlei micro-organismen, die bijvoorbeeld in je maag-darmkanaal en op je huid leven. Deze darm- en huidflora, de zogenaamde commensalen, veroorzaken normaal gesproken geen ontstekingsreactie. Wanneer je een verstoord afweersysteem hebt, kunnen de commensalen er echter wel voor zorgen dat je ziek wordt. 

Herstel na ziekte

Wanneer je echt flink ziek bent, zal je lichaam enorm aan het werk gaan om weer snel te herstellen. Het menselijk lichaam zit vernuftig in elkaar en alle cellen, spieren en organen werken met elkaar samen. Je zenuwstelsel speelt hierbij een zeer grote rol aangezien je hele lichaam functioneert onder invloed van alle communicatie tussen cellen en organen. Gaat er iets niet goed, dan krijgen bepaalde hersendelen hier melding van en wordt er actie ondernomen. Wanneer er een ziektekiem zoals een virus ons lichaam binnendringt, komt het lichaam dus in opstand onder invloed van het zenuwstelsel.

Het menselijk lichaam kent twee systemen die het zenuwstelsel aansturen: het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Waar het sympatisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, werkt je lichaam enorm hard wanneer je ziek bent. Dit vergt veel en het lichaam, onder invloed van het zenuwstelsel, kan uitgeput raken. Het lichaam wil zich wel weer herstellen maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan…

Nu horen we steeds vaker om ons heen dat het herstel na een periode van ziekte langzaam gaat. Mensen klagen over minder energie, voelen zich zwak en sommige klachten gaan maar niet weg.


Met acupunctuur en/of kruidentherapie wordt je lichaam ondersteund in dit herstel proces. Het zenuwstelsel wordt weer opnieuw “afgesteld” en cellen en organen kunnen weer tot rust komen en herstellen. 

Paul Freedman van www.acupunctuurwoerden.com heeft veel ervaring in het sneller herstellen van het lichaam na ziekte. Dus, ben jij onlangs ziek geweest en ben je nog steeds niet de oude? Laat Paul zijn diagnose bij je stellen en hij kan je goed vertellen waar bij jou extra hulp nodig is en hoe hij je daar bij kan helpen.