Buik- en darmklachten

Prikkelbaredarmsyndroom

Vrij veel mensen kampen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Maar lang niet iedereen gaat daarmee naar de huisarts.

Wat is een prikkelbare darm nu eigenlijk? Vroeger werd het ook wel een spastische darm genoemd en tegenwoordig heet het ook vaak Irritable Bowel Syndrome (IBS). PDS is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Mensen hebben dan regelmatig buikpijn en problemen met poepen. Ook kun je veel winden laten en een opgeblazen gevoel in je buik hebben.

Reguliere geneeskunde (medicamenteus) bij PDS heeft een geringe effectiviteit. Toch worden medicijnen wel vaak voorgeschreven in de eerste- en tweedelijnszorg. In Nederland zijn de meest voorgeschreven medicijnen bij PDS bulkvormers (psylliumvezels) en spasmolytica (doorgaans mebeverine).

Bij meer dan de helft van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmen, het enterische zenuwstelsel, extra gevoelig. Hierdoor is de zenuwprikkeloverdracht verstoord waardoor PDS’ers onder andere eerder pijn ervaren. Deze verstoorde prikkeloverdracht kan ook leiden tot depressie en angststoornissen, twee aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met PDS.

De diagnose prikkelbare darmsyndroom wordt alleen gesteld als de symptomen langer dan 6 maanden bestaan en je gemiddeld minimaal 1 dag in de week buikpijn hebt.

Een oplossing voor het prikkelbare darm syndroom bestaat nog niet. De behandeling richt zich op symptoombestrijding of – vermindering. De prikkelbare darm syndroom behandeling heeft de laatste jaren echter wel een ontwikkeling doorgemaakt. Patiënten krijgen steeds vaker de mogelijkheid om zelf uit een aantal behandelmogelijkheden te kiezen. Deze behandeling bestaat uit voedingsadviezen, zoals het FODMAP-dieet, probiotica, medicijnen waaronder antidepressiva en laxeermiddelen, gebruik van vezels, kruiden waaronder pepermuntolie en psychische ondersteuning met hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie.

Bij Natuurgeneeskunde Woerden wordt vooral gestuurd op voedingsadviezen en begeleiding in een lekker en prettig voedingspatroon. Er kunnen supplementen worden geadviseerd of probiotica.

De ervaring is dat de klachten bij een prikkelbare darm dramatisch kunnen verminderen met al een kleine aanpassing in het voedingspatroon.

Buikpijn bij kinderen

“Mama, ik wil niet naar school, ik heb buikpijn”. Je kan buikpijn niet meten met een thermometer of iets dergelijks, dus je moet op je eigen gevoel afgaan. Stuur je je kind toch naar school of laat je het lekker op de bank zitten met een dekentje? Kies je voor het laatste dan zie je vaak dat je kind na een uurtje opknapt en twijfel je aan de echtheid van de klacht.
De buikpijn zal er heus wel zijn geweest, maar de oorzaak is dan vaak niet iets fysieks.

Een kind (maar ook een volwassene) kan ergens zo tegenop zien dat het er buikpijn van krijgt. Maar waar kijkt het dan tegenop? Is het een toets? Is het een ander kind in de klas? Is het de groep? Of de gymles? Wat het ook is, wij als mensen moeten toch leren ook met moeilijke dingen om te gaan.
Maar wat nou als je onzeker bent of wordt gemaakt? Gewoon het advies opvolgen van “Trek het je niet aan” is soms vrijwel niet te doen!

Elk mens heeft zijn eigen energie. We kennen allemaal wel de situatie dat je iemand een hand geeft en dat dat dan goed voelt of juist niet. Onwillekeurig zet je een stapje naar voren of juist achteruit. Er is een ‘klik’ of niet. En die ‘klik’ is nou net die energie die knettert!
Als een kind wordt blootgesteld aan een voor hem nare energie (de toets, de klas, dat andere kind), geeft dat kortsluiting en neemt een kind dat waar als buikpijn: het stroomt niet meer. Hetzelfde geldt voor een blokkade door onzekerheid of faalangst: de energie stroomt niet meer en het kind krijgt klachten.

Petra Schalkwijk past kinesiologie en quantum touch toe waarbij zij kan testen wat de blokkade veroorzaakt. Ze kan de energie die blokkeert weer op gang krijgen. Vaak moet een kind eerst gereset worden zodat het letterlijk lekkerder in zijn vel komt te zitten. Simpel gezegd is dat vaak het kind laten ‘aarden’: het kind vindt zichzelf weer oké, is zelfverzekerder en kan beter aangeven wat het wel of niet wil.

Het tweede wat vaak moet gebeuren, is dat het kind de wereld om hem heen ook oké vindt: “De toets is wel moeilijk maar ik kan dat wel aan”, “de klas is druk maar dat is oké en ik blijf daarbij ook oké” of “dat andere kind is wel vervelend maar daar heb ik geen last meer van want ik ben oké”.

De energie op het desbetreffende onderwerp verandert van een nare energie naar een positieve en gaat weer stromen. En, doordat de energie weer gaat stromen en dit voelbaar wordt voor anderen, zal de interactie ook anders zijn met de verstorende factor. Het kind komt weer in aanraking met de groep of het andere kind, de groep of het andere kind voelt onwillekeurig de verandering en positieve energie, en heeft geen zin meer om het kind te plagen, uit te dagen of wat dan ook.

De feedback die Petra krijgt is vaak “Hij zit lekkerder in z’n vel” of:  “Ze is vrolijker”. Daarna volgt het sneeuwbaleffect. Een sterk, vrolijk en zelfverzekerd kind voelt zich veiliger in de groep en durft zich meer te ontwikkelen en te groeien. De buikpijnklachten zijn ineens verdwenen en het kind bloeit op!