Buik- en darmklachten

Prikkelbaredarmsyndroom en acupunctuur

Vrij veel mensen kampen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De prevalentie is voor mannen 4 per 1000 en voor vrouwen 10 per 1000. Lang niet iedereen gaat daarmee naar de huisarts.

Reguliere geneeskunde (medicamenteus) bij PDS heeft een geringe effectiviteit. Desondanks worden medicijnen wel vaak voorgeschreven in de eerste- en tweedelijnszorg. In Nederland zijn de meest voorgeschreven medicijnen bij PDS bulkvormers (psylliumvezels) en spasmolytica (doorgaans mebeverine). Sinds enkele jaren worden in beperkte mate ook antidepressiva voorgeschreven bij PDS, met een teleurstellende werking.

Chinese onderzoekers publiceerden in het medische tijdschrift Evidence based Complementary and Alternative Medicine een meta-analyse naar de werking van acupunctuur bij door diarree gedomineerde PDS (PDS-D) (Bron: Zhu, Ma, Ye, & Shu, 2018).

De onderzoekers bekeken 29 studies met in totaal 9369 deelnemers. Ze vergeleken de werking van acupunctuur met verschillende geneesmiddelen die (in China) worden toegepast bij PDS-D. De conclusie van deze meta-analyse luidde dat acupunctuur PDS-klachten beter bestrijdt dan geneesmiddelen en minder bijwerkingen veroorzaakt. Acupunctuur biedt daarom een goed alternatief voor medicatie bij PDS-D. Het werkte gemiddeld drie tot vier keer beter dan pinaverium bromide, alosetron, eluxadoline, ramosetron en rifaximine. 

Paul Freedman van Acupunctuur Woerden heeft veel ervaring met darmklachten. Eigenlijk vindt hij dit een van de ‘leukste’ klachten omdat er vrijwel altijd een positief resultaat is. Neem gerust een kijkje op zijn website onder het kopje ‘ervaringen‘. Hier vind je onder andere een bericht van een cliënt die van haar darmklachten af is.

Voetreflex bij darmklachten

In onze voeten (en handen) kunnen we reflexgebieden terug vinden van ons hele lichaam. De zenuwbanen en energiebanen van het lichaam beginnen of eindigen hier, dus via de voeten hebben wij de hele mens in onze handen.

Daniëlle Bijkerk ziet in haar praktijk regelmatig mensen met darmproblemen zoals obstipatie. Obstipatie is helaas een veel voorkomend probleem. De ontlasting gaat moeizaam, is soms pijnlijk of komt soms dagen niet. Behalve dat dit heel vervelend is, is het voor het lichaam niet goed. Afvalstoffen moeten afgevoerd worden. Als het te lang in onze darmen blijft, wordt het via de bloedbaan ook weer in de rest van het lichaam teruggebracht. Hierdoor kunnen dan weer klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, hoofdpijn en moeheid ontstaan.

Bij voetreflextherapie kijken we breed naar deze klacht. We kijken o.a. naar:

  • voeding waardoor obstipatie ontstaat
  • bewegingspatroon (te weinig beweging kan verstoppend werken)
  • ademhaling (een oppervlakkige ademhaling kan verstopping mede veroorzaken)
  • medicijngebruik (kan van invloed zijn op de darmperistaltiek).

Vanuit de anamnese (het eerste gesprek dat we met cliënten hebben) kijken we naar bovenstaande factoren, maar ook naar factoren als stress en de psychische belasting van de persoon. Obstipatie is ook vaak gekoppeld aan het vasthouden van emoties. Het niet durven loslaten, het vast willen houden aan het oude. Hoe gaat iemand met zijn emoties om? Wat zit er nog vast en mag losgelaten worden?
Dus naast het behandelen van de reflexgebieden van de spijsvertering op de voeten, gaan we samen met de cliënt kijken wat hij/zij kan aanpassen in het voedingspatroon, leefgewoonten en op het psychische vlak.

Binnen de praktijk van Daniëlle Bijkerk worden diverse technieken gehanteerd en is voetreflex bij buiklachten daar een van. Zij zal altijd in overeenstemming de behandeling en adviezen afstemmen op de klacht van jou als persoon. Denk hierbij ook aan zogenaamde zelfhulpmethodes die je zelf kan inzetten om preventief de klacht te behandelen.

Buikpijn bij kinderen

“Mama, ik wil niet naar school, ik heb buikpijn”. Je kan buikpijn niet meten met een thermometer of iets dergelijks, dus je moet op je eigen gevoel afgaan. Stuur je je kind toch naar school of laat je het lekker op de bank zitten met een dekentje? Kies je voor het laatste dan zie je vaak dat je kind na een uurtje opknapt en twijfel je aan de echtheid van de klacht.
De buikpijn zal er heus wel zijn geweest, maar de oorzaak is dan vaak niet iets fysieks.

Een kind (maar ook een volwassene) kan ergens zo tegenop zien dat het er buikpijn van krijgt. Maar waar kijkt het dan tegenop? Is het een toets? Is het een ander kind in de klas? Is het de groep? Of de gymles? Wat het ook is, wij als mensen moeten toch leren ook met moeilijke dingen om te gaan.
Maar wat nou als je onzeker bent of wordt gemaakt? Gewoon het advies opvolgen van “Trek het je niet aan” is soms vrijwel niet te doen!

Elk mens heeft zijn eigen energie. We kennen allemaal wel de situatie dat je iemand een hand geeft en dat dat dan goed voelt of juist niet. Onwillekeurig zet je een stapje naar voren of juist achteruit. Er is een ‘klik’ of niet. En die ‘klik’ is nou net die energie die knettert!
Als een kind wordt blootgesteld aan een voor hem nare energie (de toets, de klas, dat andere kind), geeft dat kortsluiting en neemt een kind dat waar als buikpijn: het stroomt niet meer. Hetzelfde geldt voor een blokkade door onzekerheid of faalangst: de energie stroomt niet meer en het kind krijgt klachten.

Petra Schalkwijk past kinesiologie en quantum touch toe waarbij zij kan testen wat de blokkade veroorzaakt. Ze kan de energie die blokkeert weer op gang krijgen. Vaak moet een kind eerst gereset worden zodat het letterlijk lekkerder in zijn vel komt te zitten. Simpel gezegd is dat vaak het kind laten ‘aarden’: het kind vindt zichzelf weer oké, is zelfverzekerder en kan beter aangeven wat het wel of niet wil.

Het tweede wat vaak moet gebeuren, is dat het kind de wereld om hem heen ook oké vindt: “De toets is wel moeilijk maar ik kan dat wel aan”, “de klas is druk maar dat is oké en ik blijf daarbij ook oké” of “dat andere kind is wel vervelend maar daar heb ik geen last meer van want ik ben oké”.

De energie op het desbetreffende onderwerp verandert van een nare energie naar een positieve en gaat weer stromen. En, doordat de energie weer gaat stromen en dit voelbaar wordt voor anderen, zal de interactie ook anders zijn met de verstorende factor. Het kind komt weer in aanraking met de groep of het andere kind, de groep of het andere kind voelt onwillekeurig de verandering en positieve energie, en heeft geen zin meer om het kind te plagen, uit te dagen of wat dan ook.

De feedback die Petra krijgt is vaak “Hij zit lekkerder in z’n vel” of:  “Ze is vrolijker”. Daarna volgt het sneeuwbaleffect. Een sterk, vrolijk en zelfverzekerd kind voelt zich veiliger in de groep en durft zich meer te ontwikkelen en te groeien. De buikpijnklachten zijn ineens verdwenen en het kind bloeit op!