Ik ben Petra Schalkwijk

Vanaf de middelbare school wist ik al dat ik iets met gezondheid wilde doen. Ik wilde geen verpleegkundige worden, en medicijnen studeren leek mij toen een hele klus. Ik ben dus naar de HTS in Haarlem gegaan, richting MBRT. Ik werd röntgen-, radiotherapeutisch- en nucleairgeneeskundig laborant, en echografist.

Tijdens mijn stage in het AZU zag ik de vacature voor een Gezondheidswetenschapper om onderzoek te doen naar schizofrenie. Dat leek mij een fantastische baan! Dus ik stroomde door naar de Universiteit Maastricht om Gezondheidswetenschapper te worden. Super mooie brede studie waar ik ook de extra module Epidemiologie erbij deed zodat ik ook epidemioloog werd.

Na zo veel jaar studeren wilde ik eigenlijk wel eens weten hoe het zou zijn als je nu echt met patiënten werkt. Stages zijn wel leerzaam en leuk. Maar is niet echt werken als echte paramedicus. Vandaar dat ik ben gestart als röntgenlaborante in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam.
Uiteraard wilde ik ook iets met mijn titel als gezondheidswetenschapper/epidemioloog doen dus na het Ikazia ben ik overgestapt naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (Daniel den Hoed) zodat ik dichter op de wetenschappelijke haard zat. Daar heb ik een tijdje als radiotherapeutisch laborant gewerkt (mensen met kanker bestralen) en ik werd gevraagd door de professor of ik mee wilde werken aan het doen van een studie binnen de Benelux naar de lange termijneffecten van bestralingen bij kinderen. Ik sprong een gat in de lucht! Dat wilde ik! Maar ik zou wel laborant blijven en dan 1 dag per week mee werken aan het onderzoek. En daar kreeg ik van mijn leidinggevende geen toestemming voor…

Wat doe je dan? Afwachten en hopen op…? Dat zit niet in mijn aard.
Ik heb mijn baan opgezegd en zocht wat anders. Zo kwam ik in de farmacie terecht. Eerst als project manager, later als medisch adviseur. Helemaal leuk! Veel geleerd, fantastisch salaris, auto van de zaak, mooie (snoep)reisjes etc. top!!
Tot mijn vriend Paul Freedman acupunctuur ging studeren…. Ik heb het eerste jaar met hem meegedaan. Ik wilde mijn horizon verbreden en ik vind nieuwe dingen leren nou eenmaal leuk.

Maar ja, dan leer je dingen die westers gezien onmogelijk zijn. Hoe dan?? Waarom weten we dat niet in de reguliere zorg?
Na mijn eerste jaar acupunctuur bleef ik gewoon binnen de farmacie werken. Ik had tenslotte een top baan!! Paul leerde verder en verder en thuis bespraken we natuurlijk het een en ander. Hij ging ook oefenen en vrienden en bekenden knapten op van klachten waar je regulier niet verder mee komt.
Weer de vraag, hoe dan? Waarom onderzoeken wij niet de kracht van, in dit geval, acupunctuur? Waarom maken we mensen niet beter, als dat kan? Waarom is hier binnen de reguliere zorg geen aandacht voor? En, de grootste vraag, waarom werk ik eraan mee dat we niet op zoek gaan naar hoe we mensen beter kunnen maken? Mijn werk is artsen informeren hoe het ziektebeeld in elkaar zit en vervolgens kopt de sales afdeling ons medicijn erin. Is dat wat ik wil?
Nee! Als tiener had ik de droom om mensen te helpen, iets binnen de zorg. Na een lange carrière die richting op, kwam ik erachter dat ik al die jaren vooral veel energie had gestopt in het ondersteunen van de farmacie. De farmacie die niet op zoek gaat naar een oplossing van het probleem, maar een oplossing biedt voor de symptomen. En dat dan voor altijd (in mijn vak dan omdat wij een product hadden voor chronisch zieke mensen)
Dat wilde ik niet! Dus, voor de tweede keer in mijn leven, zei ik mijn baan op. En wat nu? De farmacie wilde en kon ik echt niet meer in. Dat ging zo enorm in tegen alles wie ik wil zijn en ben.

Via via ben ik in aanraking gekomen met NAET, Nambudripad Allergy Elimination Treatment. Sinds een paar jaar heet het de Total Reset Methode.
Na gelezen te hebben wat het was, vond ik het maar super vaag. Iets met buisjes en lichaamsenergie enzo. Maar leergierig als ik ben, ben ik mee gaan kijken in een praktijk; wat gebeurt daar zoal en wat is het nou voor een behandelvorm?
Ik snapte er niets van! Ik zag en hoorde dingen die medisch technisch niet kunnen. Dat had ik immers nooit geleerd, dus kan het niet!
Hoewel ik er nog steeds niets van snapte, ben ik toch de opleiding gaan doen. Ik wilde wel eens weten hoe het zat!
In het begin zat mijn westerse medische kennis mij enorm in de weg. Ik kon die twee dingen niet rijmen; westers gezien kon het niet, maar ik ervaarde prachtige resultaten. Ik heb die westerse kennis bewust uit moeten schakelen omdat het mij echt in de weg zat. Ik heb mijn oogkleppen afgedaan en ben gaan ervaren, ervaren, doen, doen, nog meer doen en nog meer leren.
Om een lang verhaal toch iets korter te maken, in 2011 ben ik natuurgeneeskundige geworden op het gebied van energetische therapie. Met de Total Reset Methode (kinesiologie) en later Quantum Allergy behandel ik met veel succes allergieën.
Ook zijn we toen gestart met het centrum voor Natuurgeneeskunde Woerden. Daar werkte we met allerlei natuurgeneeskundige disciplines samen met als doel zo veel mogelijk klachten effectief en efficiënt te kunnen behandelen.

Toen onze fantastische orthomoleculaire therapeut (Peter Wever) met pensioen ging, zei hij “Dit vak is wel wat voor jou hoor!’’ Ik was gevleid maar dacht ‘Nee joh, zoveel kennis als jij hebt, krijg ik nooit in mijn hoofd!’
Na zijn vertrek heb ik gezocht naar een goeie vervanger. Maar, het is mij niet gelukt om een goeie te vinden. Dus, ik heb Peter zijn advies opgevolgd en ben de studie Orthomoleculaire geneeskunde gaan studeren. Dat was best pittig maar leuk??!! Dat smaakte naar meer!!
Sinds 2022 ben ik dus naast energetisch therapeut waarbij ik kinesiologie gebruik, ook orthomoleculair therapeut.
Orthomoleculaire geneeskunde is ontzettend gestoeld op wetenschap. En dat maakt het cirkeltje weer rond; gestart in het reguliere circuit, gewerkt als gezondheidswetenschapper, medisch adviseur, overgestapt naar de alternatieve zorg als natuurgeneeskundige en nu weer de meer wetenschappelijke tak binnen de complementaire zorg in als orthomoleculair therapeut.
Mooi om te zien en mee te maken waar het leven je soms kan brengen! Maar het meisje met de wens mensen te kunnen helpen, dat ben ik nog steeds!
Mag ik ook jou helpen?