Diabetes 2 risicotest

Bij diabetes 2 is er sprake van een verstoorde koolhydraatstofwisseling wat zich kenmerkt door verhoogde bloedglucosewaarden. Voor dat je daadwerkelijk met diabetes 2 wordt gediagnostiseerd is er veelal sprake van hyperinsulinemie. Dat houdt in dat de bloedsuikerwaarde nog binnen de normale waarden valt, maar de insulinespiegel wel toeneemt.

Diabetes type 2 ontstaat pas wanneer de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer er voor lange tijd te veel glucose in het lichaam aanwezig is. Door de overkill aan dit glucose kan het lichaam het moeilijk verwerken en, om zichzelf te beschermen, stopt het met het opnemen van glucose in de cellen; het lichaam gaat in de weerstand. Dit noemen we insulineresistentie.

Wanneer iemand overgewicht heeft is het lastiger voor het lichaam om genoeg glucose vanuit het bloed in de cellen te krijgen, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Er ontstaat insulineresistentie wat op de duur kan uitmonden in de aandoening Diabetes type 2. Kenmerkende symptomen voor suikerziekte zijn vermoeidheid, chronische dorst, regelmatig plassen, een jeukende huid en het langzaam genezen van wondjes en ontstekingen.

Gelukkig is ons lichaam van zichzelf zeer intelligent. Wanneer er insulineresistentie of zelfs diabetes 2 is ontstaan, kan het lichaam onder de juiste omstandigheden dit proces omdraaien.

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2?

Door het beantwoorden van 10 vragen, krijg je inzicht in jouw risico op Diabetes 2:

Voor deze test heb je nodig: je lengte, je gewicht en je buikomvang. De test is niet bedoeld voor kinderen of mensen die al gediagnostiseerd zijn met (een van de vormen van) diabetes.

Diabetes 2 risicotest
Vragen over diabetes 2

Vraag 1: Ben je van Hindostaanse, Afro-Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst? Deze informatie is relevant omdat mensen van Hindostaanse, Afro-Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst een hoger risico lopen op het ontwikkelen van diabetes 2.*

Vraag 2*

Vraag 3 Wat is je lengte (in centimeter)*

Vraag 4 Wat is je gewicht (in kilo)*

Vraag 5 Wat is je leeftijd *

Vraag 6 Wat is de omtrek van je buik op navelhoogte (in centimeter)*

Vraag 7 Gebruik je medicijnen?*

Indien ja is aangekruist, welke medicijnen gebruik je?*

Vraag 8: Rook je of heb je gerookt?*

Vraag 9:
Heeft je vader, moeder, broer of zus diabetes 2?*

Vraag 10:
Indien je een vrouw bent en zwanger bent geweest: heb je tijdens je zwangerschap diabetes gehad?*

vul je naam in*

vul je emailadres in*