Het immuunsysteem

Massage, voetreflex en het immuunsysteem

Lymfedrainage is een zachte massage die de afvoer van afvalstoffen en lymfe verbetert, de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes stimuleert, de organen beter doet werken en de celvernieuwing bevordert.

De mens bestaat voor 2/3 uit water, om specifieker te zijn: vocht. Dit vocht bevindt zich overal in het lichaam, zoals in en rondom alle cellen van het lichaam. De vele processen die via dit lichaamsvocht verlopen, noemen we de waterhuishouding. Het gaat daarbij om belangrijke processen als het transport van hormonen, zenuwprikkels, stoffen en gassen.

Het lymfatisch systeem is het drainagesysteem van het lichaam. De lymfevaten en lymfeknopen zijn belangrijk om de lichaamscellen in optimale conditie te houden. Lymfe voedt, zuivert en draineert en heeft daarmee een belangrijke functie.

De methode van Vodder

Manuele lymfedrainage vindt vaak plaats volgens de methode van Vodder. De Deense bioloog dr. Emil Vodder ontwikkelde zijn methode in 1932. De Vodder-methode onderscheidt zich doordat hij zich niet alleen op de drainage van het lymfestelstel richt, maar ook op de zuiverende en voedende functie van al het lichaamsvocht.

De behandeling

Manuele lymfedrainage vindt doorgaans plaats terwijl u op een massagetafel ligt. De massage is nagenoeg pijnloos. De behandelaar begint met het masseren van de lymfeklieren in de hals en zal daarna de lymfeklieren en lymfebanen op andere plaatsen in het lichaam masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klacht(en).

De massagedruk is zacht en spiraalvormig, in een ritme dat gelijk is aan het openen en sluiten van de kleppen die zich in de lymfebanen bevinden. Dat ritme is zeer belangrijk om het overtollige vocht goed af te kunnen voeren. Op de plaatsen waar de huid is verhard door het vocht (fibrose van het weefsel), is de massagedruk wat steviger. 

Na de behandeling is het mogelijk dat u meer moet plassen, omdat door de manuele lymfedrainage verspreid vocht wordt afgevoerd. Door de massage zal de omvang van het behandelde gebied afnemen, de beweeglijkheid toenemen en de pijn afnemen.

Bij welke klachten

Manuele lymfedrainage kan worden toegepast om het algemene afweersysteem te ondersteunen maar kan ook worden ingezet om bepaalde klachten te verhelpen of doen verminderen.  Lymfedrainage is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan ook bij vele andere klachten worden toegepast. Zo kan de massage worden ingezet bij spierproblemen, haematomen (bloeduitstortingen), reuma en slijtage. Ook bij stressgerelateerde klachten zoals slaapproblemen en hoofdpijn kan manuele lymfedrainage een geschikte behandeling zijn. Andere klachten waarbij manuele lymfedrainage kan worden toegepast: huidproblemenlongaandoeningen, problemen met de bloedcirculatie, klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel, orgaanklachten en kwalen aan keel, neus en oor.

Voetreflex

In onze huidige wereld staan we dagelijks bloot aan allerlei vervuiling. Niet alleen door uitlaatgassen etc. maar ook via onze voeding, vooral slechte eetgewoontes, kan ons lichaam behoorlijk vervuild raken. 
De lever kan gelukkig heel veel gifstoffen verwerken. In een aantal stappen ‘knipt’ hij het op in bruikbare stukjes en zorgt dat het afval (gifstoffen) door het lichaam wordt uitgescheiden via de nieren of door de darmen. Wanneer de hoeveelheid gifstoffen te groot is om veilig af te voeren via deze wegen, dan kiest je lichaam ervoor om de gifstoffen op te slaan in je organen, spieren, gewrichten en je vetweefsel.
 
Er kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, slapeloosheid, huidproblemen of een slechte spijsvertering, hoofdpijn, huiduitslag en allerlei onverklaarbare pijntjes. Het kan dan raadzaam zijn om je lichaam te helpen om zich te ontdoen van de opgebouwde vervuiling. Dit wordt dan vaak detoxen genoemd.
Wanneer er teveel afvalstoffen zich in je lichaam hebben opgehoopt, kan je, naast de bovengenoemde klachten, ook last krijgen van:

 • constipatie,
 • obstipatie,
 • maagzuur,
 • winderigheid,
 • slechte concentratie,
 • minder goed geheugen,
 • sterke lichaamsgeur,
 • slechte adem.

Door middel van voetreflextherapie is het mogelijk de afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Deze therapie ondersteunt bij het ontgiften en hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd waardoor je je beter en energieker zult gaan voelen. 

Wil je meer informatie over lymfedrainage via massage of detoxen via voetreflextherapie? Kijk dan op de pagina van Danielle Bijkerk.

APK voor je lichaam

In de Chinese geneeskunde worden diverse diagnostische methoden gebruikt om een bepaalde klacht te kunnen classificeren en op te lossen zoals de tong- en polsdiagnostiek en buikpalpatie (drukpunten op de buik).

In de praktijk van Paul Freedman worden deze diverse methoden toegepast en kan hij je vaak haarfijn vertellen welke klachten je ervaart. Hij vertelt je waar eventueel een onbalans van het lichaam zich bevindt. Door goed te kijken en luisteren naar het lichaam en in samenspraak met jou als cliënt, kan Paul je goed informeren over wat je kan verbeteren aan je levensstijl, en daarmee je gezondheid, en, indien gewenst, informeert hij je over hoe acupunctuur of kruidengeneeskunde jouw klachten kan verminderen of kan oplossen.
Wil je een kijkje in de praktijk? Bekijk dan zijn filmpje over zijn manier van werken hier.

Stress en het immuunsysteem

Acupunctuur en kruidengeneeskunde kunnen bepaalde klachten zowel oplossen als voorkomen. Acupunctuur werkt uitermate ontspannend en daarmee lost het de stress in het lichaam op. Als de stress vermindert, kunnen je spijsverteringssysteem en immuunsysteem beter functioneren. Een betere opname en verwerking van de (juiste) voeding versterkt je immuunsysteem zodat je beter in staat bent ziekte te voorkomen. Bovendien versnelt het het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Je natuurlijke weerstand wordt verhoogt.
Daarnaast helpen acupunctuur en kruidengeneeskunde de levenslust te vergroten. Je hebt meer zin in het leven en ervaart positiviteit, nog voordat zich eventuele problemen kunnen ontwikkelen.
https://geneesjewijzer.nl/acupunctuur/acupunctuur-als-preventieve-behandeling/

Meer informatie over wat acupunctuur en/of kruidengeneeskunde voor jou kan betekenen vind je op de website van Paul.

Total Reset Methode kan je immuunsysteem versterken

De Total Reset methode is een combinatie van kinesiologie en energetische therapie. Door middel van spiertesten wordt het lichaam getest op hetgeen wat onbalans geeft of wat in onbalans is.
Een bepaald voedingsproduct of graspollen kunnen bijvoorbeeld onbalans geven waardoor er klachten ontstaan. Maar wanneer het immuunsysteem in onbalans is, kunnen bijvoorbeeld klachten niet oplossen.

In de praktijk van Petra Schalkwijk wordt bij elke cliënt, ongeacht de klacht, eerst gekeken naar de algemene constitutie. Dat is een chic woord voor de algemene gezondheid en veerkracht van het lichaam. Hierbij worden de grote systemen getest zoals het immuunsysteem, spijsverteringsstelsel, lymfesysteem etc. Ook wordt er zeer nauwkeurig getest op specifieke onderdelen van het lichaam die samenhangen met de weerstand zoals de verschillende witte bloedlichaampjes, het zenuwstelsel, stofjes die er voor zorgen dat de hormoonhuishouding en het spijsverteringstelsel goed functioneert etc.

Dit wordt getest via spiertesten. Datgeen wat uit balans is, wordt gecorrigeerd. 

De volgende behandeling bestaat uit het testen van diverse voedingsstoffen zoals ei, melk, vitamine A, B en C, suikers etc. Wanneer deze stoffen in onbalans zijn, wordt het lichaam ook hiervoor gecorrigeerd.

De ervaring leert dat heel veel cliënten al na een eerste behandeling zich prettiger voelen, meer energie ervaren en soms zijn de klachten ook al verminderd. Petra verklaart dit als volgt: “Het lichaam is kennelijk al zo druk bezig om in de basis in balans te blijven, dat het geen energie meer overheeft om bijv. de energie van pollen aan te kunnen. Het lichaam gaat in protest en er volgen klachten.”

De darmen spelen een enorm grote rol bij een goed functionerend immuunsysteem. De darmen moeten immers alle voedingsstoffen uit de voeding halen en de verkeerde stoffen weren. Om deze rol goed uit te kunnen voeren, zijn er biljoenen bacteriën actief. 
Elke antibioticakuur is er opgericht om ziekmakende bacteriën onschadelijk te maken. Hierbij worden niet alleen de schadelijke bacteriën gedood maar het is ook een aanslag op de bacteriën die we juist zo hard nodig hebben voor een goede weerstand. 
Petra wil dan ook wel eens het advies geven om een bepaalde probioticakuur aan te schaffen. Welke kuur het meest geschikt is, ligt aan de onderliggende klacht.

De meeste cliënten die naar Petra komen hebben klachten zoals hooikoorts, huisstofmijt-allergie, katten/honden-allergie of reageren vervelend op bepaalde voeding. Maar inmiddels heeft zij de ervaring het immuunsysteem dermate te verbeteren dat de cliënten minder last hebben van de gebruikelijke verkoudheden. Cliënten rapporteren terug dat hoewel gezinsleden snotterend op de bank zaten, zij zelf nergens last van hadden.

Hierbij een mooie referentie:
“Van de kinderarts kreeg ik het advies om mijn dochter standaard een lage dosis antobiotica te geven. Dit zou nodig zijn omdat zij meervoudig gehandicapt is waardoor haar lichaam slechter instaat is om een infectie tegen te gaan. Dit advies ging zo tegen mijn gevoel in dat ik opzoek ben gegaan naar een andere manier. Zo kwam ik bij Petra terecht. Petra was eerlijk in haar advies en zei mij niets te kunnen beloven. Toch wilde ik het proberen. Al na een paar behandelingen merkten wij dat onze dochter er baat bij had; bepaalde lichaamsfuncties werden beter en zij was minder vatbaar voor verkoudheden. Hoewel ons hele gezin in de herfst toch een beetje liep te snotteren, had zij nergens last van. Dit was nog nooit voorgekomen waardoor ik gerust durf te stellen dat de behandeling van Petra de weerstand van onze dochter enorm heeft verhoogd!” P.B. te W.

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van Petra www.allergie-vrij-woerden.nl

Acupunctuur en je weerstand

Acupunctuur kan worden ingezet om je weerstand te verbeteren of in stand te houden. Immers, de basis van de traditionele Chinese geneeskunde is altijd gezondheid geweest en daarmee het voorkomen van ziektes. Wanneer de Yin en Yang-energie in balans is dan spreek je van een optimale huishouding en is je lichaam goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. De Qi energie stroomt rijkelijk en vrij, alle cellen worden goed gevoed door het bloed en afvalstoffen worden netjes afgevoerd. Een virus of bacterie van buitenaf kan dan snel de kop worden ingedrukt.

Wanneer je weerstand aan de lage kant is, dan ben je met name tijdens een seizoensverandering vatbaar voor externe pathogenen. Verandering van temperatuur, vocht, droogte en wind spelen hierin een belangrijke rol. De verandering van zomer naar herfst is in aantocht, wat ook nogal een drukke en stressvolle periode kan zijn.

Een verminderde weerstand zie je vaak terug bij mensen met:

 • een te droge huid
 • overgewicht
 • een verminderde conditie
 • stressfactoren
 • een longaandoening
 • maag- en/of darmproblemen
 • een verkeerd dieet
 • een rook- of alcoholverslaving
 • slaapproblemen (insomnia)
 • weinig lichaamsenergie
 • een koud gevoel (aversie voor koude)

Herken je je in één van bovenstaande factoren en wil je werken aan een betere weerstand, neem dan contact op met onze acupuncturist Paul Freedman.