De definitie van pijn zoals gehanteerd door de International Association for the Study of Pain (IASP 1994) luidt: “Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging”.
Pijn is zeer persoonlijk; iedereen ervaart een pijnprikkel anders.
Pijn is ook een heel breed onderwerp en er bestaan vele soorten pijn zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, pijnlijke spieren, zenuwpijn, aangezichtspijn, pijn bij fibromyalgie, jeuk die zo erg is dat het pijn doet, pijnlijke gewrichten, pijn door artrose, menstruatiepijn, neuropathische pijn, onverklaarbare pijn, mentale pijn zoals verdriet, bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap wat pijn geeft etc.
Wat ook een bijzondere pijn is, is de buikpijn die kinderen soms aangeven. De oorzaak is dan wellicht niet direct fysiek maar vaak speelt er iets anders op de achtergrond waar het kind buikpijn van ervaart. Een kind kan dit vaak maar moeilijk onder woorden brengen en voelt slechts de buikpijn die hij of zij er van krijgt. Verderop kan je meer lezen over deze bijzondere vorm van buikpijn.
Pijn is dus zeer divers. Bijzonder is dat pijn een van de klachten is waarbij is aangetoond dat natuurgeneeskunde zeer goed kan werken. Hierover zijn o.a. in Pubmed veel wetenschappelijke studies terug te vinden.
In onderstaande nieuwsbrief kan je lezen welke therapeut jou kan helpen om de pijn te verminderen of op te lossen, en hoe je met pijn om kan gaan.
Acupunctuur bij fibromyalgie
Wanneer je zoekt naar onderzoek over pijn en acupunctuur vind je meer dan 9000 studies. Vraag is nu, welke zullen we eens toelichten? We kunnen kiezen uit studies die aantonen dat acupunctuur kan helpen bij musculoskeletale pijn (pijn in spieren, beenderen, pezen, ligamenten en gewrichten inclusief hun zenuwen, kraakbeen en slijmbeurzen), chronische pijn, pijn die veroorzaakt wordt door kanker, rugpijn, ischias etc.
In 2016 hebben wetenschappers diverse studies over de verschillende manieren om fibromyalgie te behandelen naast elkaar gelegd en hebben de overeenkomstige eindresultaten samen gevoegd (Meta-analyse). Naar aanleiding van onder andere deze studie hebben de reumatologen een nieuwe richtlijn gekregen voor het behandelen van fibromyalgie-patiënten waarbij o.a. acupunctuur wordt aanbevolen. (Klik hier voor het artikel hierover)
Acupunctuur beïnvloedt het centrale zenuwstelsel en leidt tot het vrijgeven van neurochemische boodschappers. De daaruit voortkomende biochemische veranderingen beïnvloeden de homeostase (het in evenwicht zijn van alle functies) in het lichaam. Dit leidt tot een verbeterd lichamelijk en emotioneel welbevinden. Stimulatie van specifieke acupunctuurpunten activeert o.a. gebieden in de hersenen die de gevoeligheid voor pijn en stress verminderen. Hierdoor wordt fysieke en mentale ontspanning vergemakkelijkt.
Binnen ons team heeft onze acupuncturist Paul Freedman veel positieve ervaring met het behandelen van mensen met fibromyalgieklachten.
Een cliënt vertelt:
“Mijn naam is Wilma. Ik ben 62 jaar en sinds mijn 38e gediagnostiseerd met fibromyalgie.
Door omstandigheden was ik een lange tijd over mijn grenzen heen gegaan. Daarna was mijn hele lijf flink van slag. Zodanig zelfs dat ik het niet meer in balans kreeg met rust etc., pijn vreet energie.
Toen ben ik naar Paul Freedman gegaan om de boel met acupunctuur weer in balans proberen te krijgen. Hij moest eerst een heleboel kwaaltjes behandelen om weer tot de kern te kunnen komen. Belangrijk was om eerst weer goed te kunnen slapen. Want als je niet goed slaapt kun je ook niet herstellen.
Omdat Paul vond dat ik niet snel genoeg herstelde schreef hij mij na een tijdje ook een kruidenformule voor. Die combinatie maakte dat ik mijn energie voelde terugkomen en mijn lijf sneller ging herstellen. Minder pijn, beter ontspannen en meer energie.
In de toekomst zal ik zeker teruggaan om regelmatig ‘onderhoud’ aan mijn lijf te laten verrichten.”
Wil jij meer informatie of weten wat Paul Freedman voor jou kan doen? Kijk dan op zijn website www.acupunctuurwoerden.com
Pijn en frequentietherapie
Petra Schalkwijk werkt in haar praktijk met kinesiologie en energetische technieken. Een mooie aanvulling daarop is frequentietherapie met behulp van de Healy. Sinds kort past zij nu ook deze techniek toe. Aanleiding voor deze verdieping is het wetenschappelijk bewijs dat frequentietherapie goed werkt bij diverse pijnklachten zoals chronische of acute pijn, postoperatieve pijn, rug- en spierpijn.
Ook worden er zeer goede resultaten geboekt bij artrose en andere gewrichtspijnen.
Deze vorm van frequentietherapie wordt al door ruim 2000 artsen en therapeuten toegepast en is op ruim 500.000 patiënten getest met zeer goede resultaten. In Duitsland wordt deze therapie veelvuldig toegepast en is het volledig geaccepteerd binnen het zorgstelsel en de verzekeraars.
Met de Healy kan Petra een scan maken van jouw lichaam waarin naar voren komt welk onderdeel van jouw fysieke en/of mentale lichaam niet in optimale conditie verkeerd.
Daaruit volgt doorgaans een uitgebreide analyse en kan frequentietherapie worden toegepast.
Quantum touch en pijn
Quantum touch is plat gezegd de hands-on-techniek van frequentietherapie. Deze techniek past Petra al langere tijd toe en ook daar heeft zij al mooie resultaten mee bereikt.
Mooiste voorbeeld is van een cliënt die een jaar voorafgaande aan haar consult bij Petra een tia (herseninfarct) had gehad. De cliënt kwam aanvankelijk voor een simpele allergie voor honden maar ze vertelde van de tia en de restverschijnselen waarvan de revalidatie arts had gezegd: “Leer er maar mee leven”. Petra vroeg of zij mocht proberen of zij iets met quantum touch kon bereiken. Het werd een mooie sessie met als resultaat dat er weer gevoel in de vingers en tenen ontstond, en op andere plekken in de aangedaan lichaamszijde. Bij deze cliënt was geen sprake van pijn maar juist sprake van gevoelloosheid.
Ben jij benieuwd of frequentietherapie jou kan helpen of wil je gewoon een scan? Neem dan per email contact met Petra Schalkwijk op via petra@allergie-vrij-woerden.nl.
Coaching bij fysieke (pijn)klachten
Coaching kan worden ingezet om anders met pijnklachten om te kunnen gaan en pijnklachten te verminderen.
Je lichaam is erg gevoelig voor het opslaan van gedachten, emoties en ervaringen. Pijn heeft een functie en is een teken dat aandacht nodig is voor een deel van jou. Een emotie of een bepaalde spanning die erom vraagt gehoord te worden, of een actie die erom vraagt te worden ingezet.
Vaak weet je niet wat de boodschap van jouw pijn kan zijn, of kom je in een vicieuze cirkel van pijn – wat leidt tot spanning omdat je pijn hebt – wat weer leidt tot toenemende pijn. Coaching kan dan helpen om dit te doorbreken, een houding van acceptatie te ontwikkelen en verlichting te krijgen van je klachten. Je kan jezelf helen, juist door met de pijn aan de slag te gaan.
Als coach werkt Noor samen met haar cliënten aan pijnklachten door middel van gesprekken, oefeningen (NLP, neuro linguïstisch programmeren) en opstellingen (systemisch werk). Met ondersteuning van Noor kun je onderzoeken wat ten grondslag ligt aan jouw pijn. Verder kijken jullie naar de manier waarop je met je pijn omgaat en hoe je dit op andere manieren kunt doen. Vaak betekent dit dat er meer zachtheid en mildheid komt in hoe je met jezelf omgaat. Ook is het soms nodig bepaalde keuzes te maken.
Door de coaching ga je meer rust, stabiliteit en stevigheid ervaren. Zo begeleidt Noor een cliënt die een heel vervelende pijn en brok in de keel had (waar geen fysieke oorzaak voor werd gevonden). Zij is zich meer gaan uiten en beter voor zichzelf gaan opkomen. De pijn is minder geworden en ze heeft er – als deze soms nog opkomt – veel minder last van.
Voel je welkom voor een kennismakingsgesprek en neem contact op via noor@levensplekcoaching.nl of 06 8342 6040.
Acupunctuur en pijn
Pijn en vooral chronische pijn is een van de grootste uitdagingen waar we momenteel mee te maken hebben in de gezondheidszorg. Acupunctuur is een veilige en effectieve methode voor pijnbestrijding en verbetert de kwaliteit van leven.
Pijn is onder te verdelen in acute en chronische pijn. Acute pijn is meestal zichtbaar of aantoonbaar want er is sprake van een beschadiging van het weefsel. Wanneer er sprake is van chronische pijn (langer dan 3 maanden) dan is er vaak geen aantoonbare schade te vinden.
Pijnklachten komen in alle soorten en maten voor. Pijn kan stekend en scherp zijn maar ook zeurend of dof. Pijn kan het ene moment licht voelbaar zijn en het andere moment plotseling zeer aanwezig. Pijn kan zich op één plek manifesteren maar ook verspringen.
Volgens de Chinese geneeskunde is pijn gerelateerd aan het niet vrij kunnen stromen van energie, bloed en vloeistoffen in de meridianen. Dus wanneer de doorstroming wordt geblokkeerd, door spanning, blessure of andere trauma, ontstaat er pijn.
Pijn en emotie
Ook geestelijke spanning kan voor pijn zorgen omdat dit uiteindelijk leidt tot spanningen en blokkades in het lichaam. Geestelijke onbalans is een grote veroorzaker van menig onverklaarbare chronische pijnklacht.
De positieve werking van acupunctuur op pijn
Acupunctuur als therapie kan zeer succesvol zijn bij de behandeling van pijn omdat het de doorbloeding en doorstroming bevordert van het aangedane gebied. Het kalmeert en stimuleert daarnaast ook de geest die een belangrijke rol speelt in de verwerking van pijn.
Er is wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur specifieke gebieden in de hersenen stimuleert wat leidt tot afgifte van diverse pijnstillende en ontstekingsremmende biochemische stoffen.
Acupunctuur kan helpen om chronische pijn te bestrijden door:
- Stimulatie van zenuwen in spieren en ander weefsel, wat leidt tot de afgifte van endorfine en andere neurotransmitters zoals serotonine, en veranderingen in het deel van de hersenen dat pijn verwerkt.
- Het stillen van pijn door alpha-adrenoceptor-mechanismen (Koo 2008).
- Het verhogen van de afgifte van adenosine vanuit de hersenen, wat pijnstillende eigenschappen heeft (Goldman 2010).
- Regulatie van het limbisch systeem (Hui 2009)
- Het verminderen van ontstekingen door de afgifte van immuun-regulerende stoffen (Kavoussi 2007, Zijlstra 2003).
- Het verbeteren van stijfheid en mobiliteit door lokale microcirculatie te bevorderen (Komori 2009), wat zwelling helpt oplossen.
Bronvermelding: www.zhong.nl
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking en effectiviteit van acupunctuur. De WHO heeft acupunctuur dan ook officieel erkend om diverse klachten mee te behandelen.
Dr. Tan’s balance method
Voor de behandeling van pijnklachten werkt Richard Zoutman met de balancerende methode van dr. Richard Teh-Fu Tan. Deze man is een pionier te noemen in zijn vakgebied en helaas overleden in 2016. Gelukkig heeft hij zijn unieke werkwijze gedeeld. Zijn methodiek is razend populair aan het worden omdat de resultaten vaak direct merkbaar zijn.
Effectief
Met de methode van dr. Tan worden naaldjes gezet op een andere plek (veelal armen en benen) dan het pijngebied, waarbij er nauw gekeken en gemeten wordt vanuit de exacte pijnlocatie. Dit is zeer effectief en veilig omdat er geen naaldjes worden geplaatst in het pijnlijke gebied. De balancerende werking zorgt direct voor ontspanning, stimulatie en een betere doorstroming in het pijnlijke gebied wat het herstel bevordert.
Snel resultaat
Het uitgangspunt van deze methode is dat er tijdens de behandeling al een verlichting van de pijn voelbaar is. We gaan dus uit van direct merkbaar resultaat en dat maakt de Balance Method zo uniek en fijn.
Pijnklachten
In principe komt elke pijnklacht in aanmerking om te behandelen met deze methode. Zo is het goed inzetbaar bij abdominale pijn (buikpijnen), (onder)rugpijn, hernia, gewrichtspijn, hoofd- en/of nekpijn, zitpijn, genitale pijnen, spierpijn, schouderklachten/ Frozen Shoulder, zenuwpijn/ischias, tennisarm, hielspoor, jicht etc.
Het uiteindelijke resultaat en de voortgang is logischerwijs afhankelijk van de ernst van uw klachten, uw leefsituatie en de reactie van uw lichaam op de behandelingen.
Dorntherapie bij bekkenklachten
Hoewel de meeste vrouwen geen problemen ervaren tijdens en na hun zwangerschap, lijkt er in de laatste jaren een toename te zijn van het aantal bekkenklachten tijdens en/of na de zwangerschap. Dit varieert van milde tot hevige pijnklachten waarbij mobiliteitsproblemen kunnen optreden tijdens de zwangerschap en zelfs lange tijd na de bevalling.
De reden hiervoor is bij de meeste mensen wel bekend: de hormonen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat banden, spieren en overig weefsel rondom het bekken weker worden. Er moet immers na negen maanden een kindje door datzelfde bekken. Allemaal heel natuurlijk, maar het wordt wel vervelend wanneer dit proces zorgt voor instabiliteit en/of heftige pijnklachten. Ongetwijfeld zorgt een druk leven met werk, sociale contacten, de zorg voor andere kinderen etc. ervoor dat er meer vrouwen lijken te zijn die deze klachten ervaren.
Een veel gehoorde mededeling binnen de reguliere geneeskunde is dat het vanzelf over zou moeten gaan. Veel vrouwen krijgen therapie om, indien de klachten niet vanzelf verdwijnen, te leren omgaan met deze klachten en de mededeling dat ze ‘er maar mee moeten leren leven’.
Binnen de praktijk van Daniëlle Bijkerk komen geregeld vrouwen die graag willen leren hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan, maar liever ook, hoe ze ervan af kunnen komen. Hiervoor maak Daniëlle gebruik van twee methoden: de Dornmethode, ontwikkeld door Dieter Dorn en de methode van Cecile Rost. Beide methoden zijn zelfhulpmethodes.
De basis van de Dornmethode is het corrigeren van beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft beenlengteverschil. Iets wat in oorsprong niet aanwezig is bij de geboorte, maar vaak ontstaat dit door een verkeerde houding, zoals de benen over elkaar kruisen of zelfs door een val als kind of op latere leeftijd. Niet altijd ontstaan er direct klachten, meestal duurt dit een aantal jaren. De meest gehoorde klachten zijn pijn in de onderrug, al dan niet met uitstraling in been of bil, pijn in de heup(en), schouder en nekklachten.
De Dornmethode is een vorm van manuele correctie, zonder ‘kraken’. Het wordt ook wel de zachte methode genoemd. Dat maakt deze methode uitermate geschikt voor bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het een zogenaamde zelfhulpmethode. Kort gezegd komt het er op neer dat tijdens deze behandeling zelfhulpoefeningen worden gegeven/uitgelegd waarna de cliënt in staat is om zichzelf (deels) te behandelen. Er zijn diverse onderzoeken (meest Engelstalig) gedaan naar het effect van beenlengteverschil en bekkeninstabiliteit of een asymmetrisch bekken. O.a. hier te lezen: http://www.dorn-method.com/pdf/Theeffectofimposedleglengthdifferenceonpelvicbonesymmetry.pdf
De methode Cecile Rost is ook een zelfhulpmethode met zeer effectieve oefeningen die bijdragen aan het stabiliseren van het bekken. Daniëlle maakt hierbij gebruik van een boek geschreven door Cecile Rost. Zij ontwikkelde als fysiotherapeut diverse simpele oefeningen om het bekken te verstevigen en in balans te houden. Dit zijn korte oefeningen die net als bij de Dornmethode gemakkelijk in te passen zijn in het dagelijks leven.
Het boek is voor iedereen verkrijgbaar via o.a. https://www.bol.com/nl/p/bekkenpijn-tijdens-en-na-de-zwangerschap/
Het behandeltraject bij Daniëlle is afgestemd op de individuele cliënt en kan bestaan uit een van bovengenoemde methoden of een combinatie daarvan.
Wil je een afspraak maken of meer informatie over de behandeltechnieken die Daniëlle toe kan passen?
Neem dan contact op met Daniëlle Bijkerk via danielle@massagetherapie-woerden.com.
Homeopathie en buikpijn bij kinderen; homeopathie is puzzels oplossen
Minke Roelants komt in haar praktijk regelmatig kinderen tegen met buikpijn. Soms zijn ze zelfs al onderzocht bij de kinderarts en vaak is daar dan niets medisch uitgekomen. Homeopathisch wordt een klacht anders benaderd. Er wordt er gekeken naar het hele verhaal, type kindje, persoonlijkheid, uiterlijk, voedingsvoorkeur, angsten, zelfvertrouwen, eigenlijk alles wat opvalt en het kind uniek maakt. Maar ook omstandigheden zijn belangrijk.
Zo was er laatst een jongetje van vijf in de praktijk van Minke, Tibbe, die aldoor in de avond buikpijn had. Medisch goed onderzocht maar daar kwam niets uit.
Het was een makkelijk kindje, overdag nergens last van, op school ook niet, maar bij het naar bed gaan was het elke keer een drama en huilen van de pijn. In de homeopathie kun je ook speciaal zoeken naar middelen die passen bij buikpijn in de avond maar het bleef wel een puzzel. Het was nu al drie maanden iedere avond een toestand. “Was er iets gebeurd? “ was natuurlijk de grote vraag, maar er leek niets te zijn voorgevallen waardoor de buikpijn kon zijn ontstaan. Aan het eind van het gesprek vroeg Minke nog even hoe het met de baby ging, die alweer acht maanden was. En daar kwam het ontbrekende puzzelstukjes uit de mouw. De baby was een paar maanden geleden ’s avonds van de trap afgevallen. Het hekje was niet goed dicht geweest. Gelukkig was het goed afgelopen maar kon daar niet de oorzaak van de buikpijn liggen ? “Hoe heeft Tibbe gereageerd?”, vroeg Minke. Dat wisten de ouders niet meer precies, maar het was misschien wel daarna begonnen.
Minke besloot Tibbe iets te geven voor de gevolgen van schrik. Het bleek een gouden greep te zijn: vanaf de eerste avond kon hij gewoon ontspannen zonder buikpijn naar bed toe.
Wil je meer weten wat homeopathie voor jou of jouw kind kan betekenen? Neem dan gerust contact op met Minke via Homeopathie@hetnet.nl of telefonisch via 06 1882 6896.