SOLK

Massage bij SOLK

Bijna iedereen heeft momenten in zijn/haar leven dat je minder lekker in je vel zit. Vaak ontdekken we daarbij dat we steeds tegen dezelfde dingen aanlopen.

Als we die signalen niet ontvangen of ervan weglopen, zal het lichaam uiteindelijk reageren door de onbalans kenbaar te maken door middel van klachten en pijn. Je kunt hierbij denken aan pijn in de onderrug, nek en/of schouders, maar ook hoofdpijn en slapeloosheid of minder diep slapen.

Ook onverwerkte emotie(s) uit het verleden of het heden kunnen een heftige reactie geven in het lichaam.
Door massage kom je weer in contact met je lichaam, waarna er meer inzicht komt en je richtingen kunt ontdekken om jouw pad te volgen. Daarnaast zal het je helpen om flexibeler om te gaan met zaken/gebeurtenissen in het leven die lastig zijn.
 
Daniëlle Bijkerk is een ervaren therapeut die elk traject bij SOLK-klachten, afstemt op jou als cliënt. Zij hanteert hiervoor verschillende behandeltechnieken, variërend van energiewerk tot manuele behandelingen en van voetreflexologie tot ademhalingsoefeningen. Tijdens de intake zal zij dit samen met jou bespreken om zo tot de juiste behandeling te komen die het meest geschikt is voor jou persoonlijke klachten.

Acupunctuur, hartslagvariatie (Heart Rate Variability) en ziektepreventie.

HRV staat voor Heart Rate Variability ofwel de variatie in duur tussen een serie achtereenvolgende hartslagen. Met andere woorden: hoeveel tijd zit er tussen de hartslagen. HRV wint snel aan belangstelling in zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde. En terecht mogen we stellen! Door middel van HRV zijn we in staat om stress te meten op een eenvoudige, snelle en betrouwbare manier.

Even een korte uitleg over de HRV.

De tijd tussen onze hartslagen wordt direct beïnvloed door ons autonome zenuwstelsel (ANS). Dit zenuwstelsel verzorgt de onwillekeurig, onbewust functionerende processen, zoals die van spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, stofwisseling en cellulaire processen.

De basis van elke hartslag is de sinusknoop. Dit is een stukje spierweefsel in je hart dat continu een elektrische impuls afgeeft die je hele hart laten samentrekken. Normaal gesproken geeft je sinusknoop deze impuls een aantal keren per minuut. Dat zijn je hartslagen per minuut.

De aansturing van de sinusknoop en daarmee je hartslag en ritme, wordt gedaan door je autonome zenuwstelsel. Je autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: het parasympatische zenuwstelsel (dat staat voor rust en verwerking) en het orthosympatische zenuwstelsel (dat staat voor vechten of vluchten, de toestand waarin je lichaam arbeid kan verrichten).

Als je hartritme heel gelijkmatig is, dan heb je een lage hartritme variabiliteit. Als je hartritme ongelijkmatig is, dan heb je een hoge hartritme variabiliteit. Door je hartritmevariabiliteit (HRV) te meten, kun je iets zeggen over de staat van je gezondheid. Het lijkt een beetje vreemd, maar een hoge hartritme variabiliteit is goed. Hè? Hoe zit dat dan?
Nou, je hart pompt op het moment dat je lichaam het nodig heeft. Bij een hoge hartritme variabiliteit is je lichaam dus in balans. Je lichaam reageert vanuit actie-reactie waardoor je hartritme varieert, je bent immers geen machine of robot. Volgens Mark Sisson is hartritme variabiliteit daarom de beste biomarker die er is. Het is namelijk een betrekkelijk eenvoudige methode en je hoeft geen bloed te prikken.

Medisch specialisten weten inmiddels ook dat een lage hartritme variabiliteit staat voor een slechtere gezondheid van het hart. Een verlaagde HRV wordt gerelateerd aan een verhoogde kans op allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes, verergering van bestaande klachten, beperkt reactievermogen, vertraagd herstel na ziekte of operatie, verhoogd ziekteverzuim en verhoogde overlijdenskans: het lichaam kan niet goed ontspannen en dus niet goed herstellen. Ook zie je je HRV waarde dalen een paar dagen voordat je jezelf ziek begint te voelen.

Acupunctuur en HVR

Een studie uit 2012 laat zien dat acupunctuur een gunstig effect heeft op de HRV. Dit is meetbaar en klachten die verband houden met een verlaagde HRV nemen af. 
Acupunctuur is heel goed inzetbaar bij zeer veel klachten! Ook, of misschien wel juist, bij de Onvoldoende Verklaarbare Klachten. Denk hierbij aan klachten zoals

– ernstige vermoeidheid,
– concentratie- of geheugenproblemen
– maagklachten
– buikpijn of buikkrampen
– allerlei darmklachten
– hoofdpijn of nekpijn
– hartkloppingen, benauwdheid of
  pijn op de borst
– onverklaarbare pijn
– neuropathie
– duizeligheid of evenwichtsproblemen

Paul Freedman past in zijn praktijk de kennis van HRV toe. Indien gewenst kan hij de HRV meten, voor en na een acupunctuur-behandeling. Met deze kennis kan hij vaak goed uitleggen waar de onbalans van het lichaam zich bevindt en legt hij uit hoe acupunctuur of kruidengeneeskunde jou klachten kan verminderen of kan oplossen.