Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Cursus Chinese kruidengeneeskunde bij honden

18 januari 2020 @ 10:00 - 19 december 2020 @ 16:00 CET

€1950

Chinese kruidengeneeskunde voor honden.

Waarom zou je klassieke Chinese kruiden en kruidenformules gebruiken voor de behandeling van honden?

Kruidentherapie is al lange tijd een effectieve manier geweest om de meest voorkomende problemen in het dagelijks leven voor mensen en honden te behandelen en te voorkomen. Chinese kruiden en de formules worden al eeuwen gebruikt, bestudeerd en geperfectioneerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze Chinese kruiden effectief en veilig zijn in gebruik wanneer je ze goed weet toe te passen.

Het verschil tussen Chinese – en westerse kruidentherapie is de systematische benadering van ziekte, gezondheid  en de behandelvorm. De uitdaging is dan ook hoe je dit systeem kan leren en toepassen in jouw praktijk.

De  Nanjing University of Traditional Chinese Medicine heeft een verzameling van kruidenformules,de zogenoemde great lexicon on Chinese medicine formulas en bestaat uit  96 592 formules.

Het gangbare boek voor diergeneeskundigen Chinese herbal formulas for veterinarians bevat 682 verschillende kruiden en aanverwante producten die worden gebruikt in bepaalde formules die staan beschreven in het desbetreffende boek.

Er is dus enorm veel informatie over kruiden en een enorme hoeveelheid aan formules. Hoe moet je nou zo veel informatie tot je nemen? In het verleden draaide een leerling-therapeut 2 jaar lang mee aan de zijde van een meester. In deze 2 jaar leerde de leerling beetje bij beetje de stof tot zich te nemen. Tegenwoordig is dat ondenkbaar met onze overvolle agenda’s!

In veel hedendaagse cursussen wordt er van de studenten verwacht dat ze een enorme hoeveelheid kruiden leren en nog meer formules. Veel formules lijken enorm op elkaar en verschillen dan vaak slechts met 1 kruid. Dit maakt het lastig om te leren! De verschillen zijn zo klein dat je al snel formules door elkaar haalt.

De opleiding die wij aanbieden is gebaseerd op het herkennen van patronen van onbalans en ziekte. Je leert zowel wat gezonde fysiologie is EN wat pathologie is. Deze twee gaan samen en zijn altijd in beweging; yin-yang. Het is een constant patroon in het leven.

Net als dat een leerling therapeut in de oude tijd patronen begon te herkenning door deze veel te zien en te horen, leer je in deze cursus systematisch hoe je disbalans in patronen kan herkennen EN welke kruidenformules deze patronen kan herstellen en waarom.

In de cursus ligt de nadruk vooral op het hoe en waarom, en minder op het domweg rijtjes leren van formules. Wanneer je slechts rijtjes leert, leer je een kunstje toepassen maar snap je de truc zelf niet!

Hoewel er dus honderden formules bestaan, zal je van de meest gangbare en die het meest effectief zijn in de praktijk, volledig tot in de diepte weten hoe de formules zijn samengesteld, wat ze doen en waarom zij effectief zijn. De kruiden zullen vanuit verschillende eigenschappen en toepassingen benaderd worden.

Er zullen 260 formules besproken worden welke allemaal overzichtelijk worden aangeboden in een syllabus. Van een select aantal hiervan zal je aan het einde van de cursus per kruid weten wat het doet en per formule weten wat de interacties zijn. Tot in het fijnste detail zal je weten wat welk kruid doet en kan je die kennis gebruiken om zelf voor elke cliënt een echt gepersonaliseerde  formule samen te stellen. Op dezer manier leer je indirect de honderden formules die er zijn zonder ze domweg uit je hoofd te leren.

Je hoeft dus niet een enorme lijst van formules uit je hoofd te leren maar leer je de meest gangbare welke je dan zelf kan aanpassen zodat je de juiste formule krijgt. Je zal zelf op logische wijze weten welke formule je moet toepassen en bent niet meer afhankelijk van een enorme rij formules uit n boek. Met basiskennis tot in detail leer je het toepassen van Self Created Personolized Chinese Medicine.

Naast de theorie zal je praktijklessen krijgen. Tijdens deze klinische dagen zie je verschillende problemen. Je zal leren het probleem te herkennen en te interpreteren volgens het Chinees diagnostisch systeem. Vervolgens leer je hoe je de geleerde theoretische kennis in de praktijk kan toepassen; welke kruidenformule is bij dit probleem het meest geschikt en waarom.

 

Toekomst

Na de cursus zal de begeleiding doorgaan in de vorm van korte workshops.

Ook is er een platform waarop je je praktijkervaring of problemen kan delen. Paul  en Sabina zullen meekijken en samen met alle mede cursisten word je via dit platform ondersteund zodat je ook na de cursus doorgaat met jezelf verbeteren als therapeut.

Dit is uniek van deze cursus! Geen enkele andere opleiding als deze biedt dit aan.

 

Doel van de cursus

 • Aan het einde van de cursus ben je instaat om bij je cliënt (de mens en de hond) in te zien wat er moet gebeuren en welke kruidenformule je het beste toe kan passen om de cliënt van de klacht af te helpen.
 • Je zal instaat zijn om de formule aan te passen indien nodig. En, als de formule niet effectief genoeg blijkt te zijn, weet je waarom en wat je moet aanpassen om meer en sneller goed resultaat te boeken ( Self Created Personolized Chinese Medicine).
 • Tijdens de kliniek dagen waar je zelf honden mee naar toe kan nemen (of een cliënt kan vragen om langs te komen), kan je zelf oefenen onder begeleiding van Paul en Sabina met hetgeen je geleerd hebt. Je kennis wordt daarmee praktisch toepasbaar.

Opzet van de cursus

 • De cursus is een tweejarige HBO opleiding en bestaat uit 10 weekenden per jaar, startend in januari 2020.
  • Het eerste jaar zal vooral bestaan uit theorie. Je leert de basis principes van het yin- yang model, de vijf elementenleer, de 6 divisions channels system, het 4 levels system en de 3 burners system.
  • Het tweede jaar zal vooral bestaan uit praktijkdagen. Tijdens deze klinische dagen wordt er van de student verwacht dat hij/zij een hond meeneemt waarmee geoefend kan worden. Het baasje is ook van harte welkom. Van de student wordt verwacht dat hij/zij zelf een diagnose gaat stellen en een formule kiest. Paul en Sabina begeleiden de student zodat de kennis wordt eigen gemaakt en beklijft bij de student.
 • Naast de cursusdagen wordt er van de student 4uur per week aan zelfstudie verwacht.
 • Er wordt huiswerk meegegeven in de vorm van doe-opdrachten. Deze opdrachten zullen bestaan uit bijv. dagelijkse waarneming vastleggen, het proeven van kruiden die voor iedereen toegankelijk zijn, het uitwerken van kruiden en formules op bepaalde niveau’s zoals yin-yang, de vijfelementen en de 6 niveau’s etc.
 • Er is een excursie bij de Natuurapotheek in Pijnacker waar je kan zien hoe de formules worden gemaakt en je krijgt diverse kruiden en formules te proeven.

Data

De cursus omvat 10 weekenden per jaar. Hieronder vind je de data voor het eerste half jaar op een rijtje.

 • 18 en 19 januari
 • 8 en 9 februari
 • 7 en 8 maart
 • 4 en 5 april
 • 16 – 17 mei
 • 6 – 7 juni

Kosten

 • €1950 per jaar.

Boeken en syllabus

 • Je krijgt een digitale syllabus.
 • Het boek Chinese Herbal Formulas for Veterinarians. (schrijvers Chen, Chen, Beebe, Salewski) wordt gebruikt. Deze is bij de Natuurapotheek te bestellen.

Gegevens

Begin:
18 januari 2020 @ 10:00 CET
Einde:
19 december 2020 @ 16:00 CET
Kosten:
€1950

Locatie

Natuurgeneeskunde Woerden
Pompmolenlaan 26
Woerden, Nederland
+ Google Maps
Telefoon
06 14789999
Bekijk de site van Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *