Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Cholesterol en de zin en onzin van statines

13 november 2019 @ 19:30 - 22:00 CET

€15

We worden massaal bang gemaakt voor cholesterol. Tegelijkertijd heeft de farmacie voor ons de “oplossing” in de vorm van medicatie.
De angst voor cholesterol is niet terecht, want wist je dat je zonder cholesterol niet lang zal overleven? Cholesterol vormt de basis van onze celwanden, vitamine D, gal en hormonen. Verder is cholesterol belangrijk voor de bescherming van onze zenuwcellen en speelt een rol bij zenuwgeleiding.
Het belangrijkste hormoon dat gemaakt wordt uit cholesterol is pregnenolone. Dit wordt ook wel het moederhormoon genoemd omdat het nodig is voor de productie van stress- en geslachtshormonen.
Pregnenolone ondersteunt rechtstreeks het geheugen, de concentratie en allerlei cognitieve functies. Onderzoeken hebben aangetoond dat er zeer veel cholesterol in de hersenen aanwezig is. Deze stof is dan ook essentieel voor een goede hersenwerking.

Er zijn veel soorten cholesterol. Cholesterol is in het bloed een verpakking om vetten te vervoeren; vetten lossen namelijk niet op in water. Deze vetten zijn op hun beurt weer nodig voor het vervoeren van bepaalde vitamines. HDL-cholesterol is een eiwit dat de vetten van de darmen naar de lever vervoert. LDL-cholesterol vervoert de in de lever aangemaakte cholesterol naar alle lichaamscellen. Er bestaat dus geen goed en slecht cholesterol, ze zijn beiden van levensbelang.

Ons lichaam maakt cholesterol aan wanneer dit nodig is. Hoofdzakelijk gebeurt dit in de lever maar ook in kleine mate in de bijnieren, darmen en testikels. Wist je dat slechts 3% van de cholesterol uit je voeding afkomstig is? De grote angst voor cholesterol uit de voeding is dus helemaal niet terecht.

Dat er een verband is tussen cholesterol en hart- en vaatziekte is duidelijk, maar cholesterol is niet de oorzaak. Het is eerder een overlevingsmechanisme! Wanneer de aderen beschadigd zijn als gevolg van ontstekingen of toxines, moet dit gerepareerd worden. Cholesterol helpt bij deze reparatie. Gevolg is dat je cholesterolspiegel dan dus verhoogd is.

De maximaal aanvaardbare cholesterolwaardes worden door de farmacie telkens naar beneden bijgesteld, waarschijnlijk om de afzetmarkt van de medicijnen te vergroten. Maar een lage cholesterolspiegel is, net als een te hoge spiegel, levensgevaarlijk. Bij een te laag cholesterolniveau komen de hersenfuncties in gevaar. Bovendien is lichaam dan niet goed in staat om beschadigde aderen te repareren en voedingsstoffen door het lichaam te transporteren. Cholesterol stijgt wanneer er aderen beschadigd zijn en dat kan je zien als waarschuwing dat er iets aan de hand is.

De gangbare opvatting is dat cholesterol dodelijk is en dat we het met medicijnen zoals statines uit ons lichaam moeten bannen. Helaas hebben deze statines bijwerkingen die er niet om liegen! Zo zijn vermoeidheid, spierzwakte, geheugenstoornissen en een doof gevoel in de vingers vaak gerapporteerd.
Ik ben ervan overtuigd dat elke medicijnenstudent voor de studie heeft gekozen om mensen oprecht te kunnen helpen en dat zij zeker de intentie hebben mensen beter te maken. Het verdrietige is echter dat met name alles over medicijnen wordt geleerd en vrijwel niets over voeding of natuurlijke interventies bij chronische klachten. Het is dan ook niet zo gek dat artsen zich vaak genoodzaakt voelen om statines voor te schrijven bij een verhoogd cholesterol. Dat is ontzettend jammer! Statines zijn namelijk vaak helemaal niet nodig! Een aanpassing in levensstijl en voeding biedt veelal een oplossing!
Dit inzicht groeit ook onder cardiologen, waar de aandacht om hart- en vaataandoeningen te voorkomen met de Succesvolle Lifestyle Interventie Methode (SLIM) sterk toeneemt in plaats van alleen te behandelen.

In november zal ing. Peter Wever een lezing geven over de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent (verhoogd) cholesterol. Hij zal daarbij ook uitgebreid ingaan op de zin en onzin van statines. Peter is geen account-manager en is niet in dienst van de farmacie waardoor hij neutraal de voor- en nadelen kan bespreken.

Wanneer: woensdagavond 13 november
Hoe laat: welkom vanaf 19.30u. Start 20.00u,
Entree: 15 euro. Koffie en thee is gratis.

Gegevens

Datum:
13 november 2019
Tijd:
19:30 - 22:00 CET
Kosten:
€15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *